Бенката – чар или заплаха?

Бенката (меланоцитен невус) е вродено или придобито пигментно петно по кожата. Появява се на места с увеличен брой меланоцити. Най-често е безобидна и придава специфичен чар на притежателите си, но понякога се превръща в сериозна заплаха за здравето.

Вродените бенки се появяват веднага след раждането и се дължат на смущение в развитието на зародишните клетки. Придобитите възникват предимно при жените, в резултат на слънчеви изгаряния или по време на бременност. Може да са със светлокафяв цвят, тъмнокафяви и дори черни. Големината и формата на бенките също са различни. Невусите са единични или множествени (разпръснати по цялото тяло или крайниците). Понякога повърхността им е гладка, друг път – изпъкнала като при брадавиците. Рядко са покрити с косми в тъмнокафяво или черно.

Видове бенки

Съществуват няколко вида бенки. Най-често се среща лентигото, особено при мургави хора. То представлява кръгло петно, голямо колкото лещено зърно на нивото на кожата или леко издигнато, с жълтокафяв до тъмнокафяв цвят. Обикновено не е окосмено.
 
Друг вид бенка е клетъчната. Тя представлява надигнато полусферично или с друга форма образувание, което е меко на пипане, с гладка или набраздена повърхност. Цветът му е като на кожата или жълтокафяв, сивкав или тъмновиолетов с различни размери – от лещено зърно до череша. Може да има окосмяване. Разпространява се по лицето и тялото.

Синият невус е друг вид бенка, която се появява по лицето във вид на малки лещовидни възелчета. Те прозират със син цвят през повърхността на кожата.

Чарът на бенката

Дали наистина е на късмет, щастие и пари – не знам, но при всички случаи бенката (особено на лицето) придава специфичен чар на притежателите си. Богатите и световноизвестни дами го доказват: Анджелина Джоли има бенка над дясната вежда, Бийонсе Ноулс до лявото око, Синди Крауфорд вляво над устните, Мадона под ноздрите, Джулия Робъртс под всяко око, Скарлет Йохансон на дясната буза, Ким Катрал вляво под устните и т.н.

Кога бенката се превръща в заплаха?

Бенките стават опасни, когато се превърнат в злокачествени новообразувания – меланоми. Основната причина е екстремното излагане на слънце, като най-рискови са изгарянията с образуване на мехури в детска възраст. Меланоцитите нарастват неконтролируемо и се получават много бързо делящи се ракови клетки, които се проявяват като тъмнокафяви и черни плоски бенки. Те трябва да се наблюдават особено внимателно. Опасните симптоми са: кървене, промяна във формата, цвета и големината им, покриване с люспи, сърбеж и болезненост. В тези случаи консултацията с дерматолог е задължителна.

Като профилактика, не забравяйте при излагане на слънце да мажете със защитни кремове бенките, разположени по откритите части на тялото.

Извънредно рядко лентигото може да се развие като злокачествено новообразувание. Признаците са уголемяване на бенката и оцветяване до мастилено черно. Около нея в кръг се появяват черни точковидни петна. Кожата се зачервява и възпалява. Затова пазете бенките от бръснене, разчесване и удар. 

Премахване на бенки

Ако имате бенка, която отговаря на някой от следните признаци – промяна в размера и формата, неправилни очертания, кървене, неравномерна пигментация или с други необичайни симптоми, отстраняването й е почти задължително. Разбира се, след консултация със специалист, който да прецени дали се налага плоско изрязване или по-съществена хирургическа намеса.

Въпреки че в общественото пространство е наложена заблудата, че премахването на бенки е опасно, това съвсем не е така. Отстраняването им прави кожата по-гладка, по-чиста и с намален риск от дразнене.

Така че, ако някоя бенка ви причинява неудобства или просто не ви харесва, не се колебайте да се отървете от дразнителя. В същото време акцентирайте върху бенките, които харесвате, като ги подчертаете с молив, за да откроите индивидуалната си красота!