Педикюрът – стъпка по стъпка

Най-после се стопли и може да „освободим ходилата“. Но преди да се наслаждаваме на удобството на отворените обувки, трябва да се погрижим за педикюра. Как?

Редовният педикюр не е лукс, а необходимост по всяко време на годината. Но след продължителното носене на затворени обувки през студените месеци, краката имат нужда от специални грижи. Старателно направеният педикюр ще придаде добре поддържан вид на ходилата.

Към инструментите за маникюр добавете клещички за нокти, пила за крака и разделители за пръсти, заменете ваничката за ръце с по-голямо легенче за крака, и сте готови за действие. Педикюрът се случва така:

1. Напълнете наполовина легенчето с топла вода. Добавете няколко капки течен сапун, етерични масла и морска сол. За отстраняване на умората, нарежете във водата няколко кръгчета лимон. Накиснете краката за 15-20 минути за размекване на кожичките.

2. Подсушете ходилата с хавлиена кърпа. Избутайте кожичките с шпатулата. Ако кожичките са силно израснали или се подават около нокътя, внимателно ги подрежете с клещичките, без да засягате живата тъкан.

3. Подрежете ноктите с ножица или нокторезачка (ножицата е по-щадяща към ноктите), а с пилата придайте леко заоблен вид. Не пипайте ъгълчетата на ноктите, за да не се врастнат в пръстите и да си навлечете неприятности.

4. Намокрете пилата във водата и обработете петите, както и всички загрубели части на стъпалото. Никога не отрязвайте мазолите, тъй като може да нараните здравата кожа. Не се опитвайте да премахнете целия мазол само с един сеанс, защото в зависимост от дебелината на втвърдяването, може да минат няколко месеца преди мазолът да изчезне напълно.

5. За отстраняване на мъртвата кожа и подобряване на кръвообращението, ексфолирайте ходилата с навлажнена морска сол или скраб за крака.

6. Потопете отново краката в легенчето и накиснете за около 5 минути, като прибавите към водата масло от мента или специален козметичен продукт за омекотяване на стъпала. След това подсушете добре.

7. Почистете ходилата и ноктите с четка. Не пропускайте страничните кожни гънки и вътрешната страна на ноктите.

8. Масажирайте с крем, лосион или олио, като първо ги загреете в дланите си. След като разтриете добре краката, отново ги потопете в легенчето, за да измиете остатъците от крема или олиото. Избършете всеки нокът поотделно с памучен тампон, напоен в лакочистител или спирт, за да сте сигурни, че повърхността им е обезмаслена.

9. Нанесете върху ноктите прозрачна основа за лак.

10. Нанесете два слоя цветен лак и ги покрийте със защитен слой за дълготрайност. Ако пръстите ви са далеч от идеалния вид, безцветният и много светлият лак са добро решение. Те не привличат вниманието към стъпалата, но придават на ноктите завършен вид. За да не се размазва лакът, използвайте разделители за пръсти. Не ги махайте, докато лакът не изсъхне напълно.

11. Освежете кожата на краката като я напръскате с вода, а след това я намажете с хидратиращ крем за стъпала.

Сега вече събуването е не просто позволено, а препоръчително!