Стрии

За стриите е казано и изписано доста. Това не ги премахва, но поне напомня колко хубаво би било, ако избегнем появата им. 

Стриите са вътрешни разтягания на съединителната тъкан. Те представляват линии, различаващи се по цвят и структура (при бременност, отоци, асцит, затлъстяване). Основната причина за появата им са хормонални сътресения.

Първият подобен стресов период, през който преминават и момчетата, и момичетата, е тийнейджърската възраст. През това време в растящия организъм се повишава нивото на половите хормони и на надбъбречната жлеза.

Вторият, но не по-маловажен по значение хормонален стрес при жените е бременността. Освен, че се нарушава балансът на естроген и прогестерон в организма, за появата на стрии огромно значение има нарастването на корема, бедрата и гърдите.
 
Хормоналните изменения водят след себе си до нарушения в синтеза на две особено важни кожни съставки – белтъчините колаген и еластин. Точно те придават на кожата „гумените“ свойства – разтегливост и жилавост.

Когато количеството им намалее, кожата започва да изтънява и то точно на тези места, които са подложени на най-силно разтягане.

Нарастването на плода по време на бременност довежда до бързото разтягане не само на коремните мускули отпред, но и самата кожа. Същото се получава и при рязко напълняване, когато кожната обвивка просто не успява да се разтегне до новите обеми на тялото.

Вътрешните разкъсвания, които са причина за всичко това, не остават „непоправени“. Организмът бързо възстановява нарушената цялост с помощта на съединителна тъкан. Този процес прилича на заздравяването на рана. В резултат именно на него по повърхността на кожата се появяват стриите.

В началото на процеса съединителната тъкан съдържа кръвоносни съдове, което придава на линиите розов и дори лилав оттенък, но постепенно броят на съдовете намалява и разтегнатите места стават бели. Съединителната тъкан не съдържа пигмент, затова при слънчеви бани не променя цвета си. По тази причина стриите се забелязват особено натрапчиво на плажа.

Как да се спасим от стриите и как да ги преборим?

Профилактиката е трудна работа, но все пак е по-благодарна от борбата с вече  появилите се стрии. На първо място трябва да се опитвате да поддържате килограмите си на едно ниво. Ако напълнеете рязко, дори бързо след това да отслабнете, неминуемо ще се сдобиете със стрии.

Второ – хранете се правилно. Сладкишите, тестените продукти, богатите на въглехидрати храни са допустими в много умерени, дори минимални количества. А белтъчините, от които се синтезират колагенът и еластинът, както и зеленчуците, богати на витамини и каротин, трябва да постъпват в организма в по-големи количества.

Трето – спортувайте разумно. Това важи най-вече за по-тежките спортове. Натоварването трябва да става постепенно, за да бъде кожата в състояние да следва нарастването на мускулната маса.

За да не получите стрии по време на бременността, използвайте ластични колани. Най-правилно е специалист да ви насочи към типа бандаж по време на бременността и друг – за следродовия период. Тези приспособления ще намалят натоварването върху гръбначния стълб и мускулите на коремната стена. Те ще предотвратят увисването на корема и разтягането на кожата. Трябва да се има предвид още, че по време на бременността кожата се изсушава (при което, между другото, обикновено изчезва акнето), еластичността й намалява. Затова преди лягане задължително втривайте някакъв мазен крем или растителна мазнина в рисковите участъци, където се очаква появата на стрии.
 
Кърмачките трябва задължително да носят сутиен, но непременно от естествен материал. И да мият всеки ден гърдите си с вода със стайна температура, като ги масажират леко с груба кърпа. Това ще заздрави кожата, ще предотврати образуването на стрии и освен всичко друго, ще ви опази от мастит.

Като профилактична мярка масажът е незаменим. Използва се масажор или специална четка. Редовните масажи имат още едно перфектно действие – предпазват от целулит.

Козметичните продукти също са задължителни. По правило антицелулитните кремове и гелове съдържат хранителни вещества, силикон, овлажняващи съставки, колаген и еластин.

Ако вече сте изненадани неприятно от появата на стрии, трябва да утроите усилията си със същите средства, с които можехте да ги избегнете. За съжаление, борбата е неравна и често абсолютно безрезултатна.

Внимание!

Появата на стрии извън периодите на хормонални сътресения (или на нестабилно тегло) трябва да е като червена лампичка за вас! Образуването на многобройни кожни разтягания понякога е симптом на едно рядко срещано заболяване – болестта на Кушинг. При него надбъбречната жлеза отделя свръхколичество хормони, което от своя страна е свързано със съществуващо туморно заболяване. То се придружава още от силно окосмяване и промяна във фигурата (поява на мастни наслагвания). В подобна ситуация трябва веднага да потърсите специалист-ендокринолог.