Опънете бръчките!

Остаряването е неизбежен процес. Дотук всички сме на едно мнение. Остаряването може да е бавен и почти невидим процес. Тук не всички сме облагодетелствани. Бръчките бързат да нахлуят в живота ни. Задължително е да им се опълчим.

Кожата ни постоянно се възобновява, но скоростта на регенерирането на кожните клетки намалява с възрастта. Молекулите, поддържащи нейната еластичност - колаген и еластин, започват да се разпадат и втвърдяват с годините. Водата, съдържаща се в кожата, също намалява. В резултат на това кожата започва да губи своята еластичност и мекота, изтънява, става свръхчувствителна, изсушава се и се появяват бръчки.

Съществуват две групи фактори, които предизвикват стареенето на кожата: вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни). Вътрешните фактори са наследствеността и възрастта. А външните: въздействието на околната среда, в която най-опасни са ултравиолетовите лъчи. Те предизвикват образуването на свободни радикали, които атакуват клетките и еластичните влакна на кожата, ускорявайки значително нейното стареене. Има разнообразни източници на свободни радикали, като замърсяването на околната среда, тютюнопушенето, алкохолът, някои лекарства и нездравословният начин на живот като цяло.

Свободният радикал е молекула със свободно за електрон място. Тя има голяма реактивна способност и се стреми да отнеме от останалите молекули липсващия й електрон. Когато успее, „потърпевшата“ молекула се окислява и също се превръща в свободен радикал. Така необходимият за нашия организъм кислород има много висока окислителна способност. Още по-мощни окислители са свободните радикали на кислорода. Например нормалните влакна на колагена не са способни да се свързват едно с друго. А молекулите на колагена, които са се превърнали в свободни радикали, срещайки се с радикалите на кислорода, толкова силно се активират, че тутакси се свързват помежду си. Полученият колаген не е достатъчно еластичен и тази реакция в кожата води до образуването на бръчки.

За да защити клетките от окислителния стрес, предизвикан от свободните радикали, организмът разполага със собствена антиоксидантна система. Антиоксидантите са молекули, които са в състояние да блокират свободнорадикалното окисляване, възстановявайки окислените съединения. Без тях не може да се създаде нито един поливитаминен комплекс, нито едно средство против бръчки.

Козметичните продукти против бръчки най-често съдържат основни съставки, които действат като “противоотрова” срещу свободните радикали. Такива са хиалуроновата киселина, витамините А, С и Е, естествените овлажнители, липозомите, алое вера, колагенът и веществата, спиращи действието на ултравиолетовите лъчи. Козметичните гиганти създават и свои комплекси, в резултат на дълги наблюдения и анализи.

Ето няколко еликсира с вълшебен ефект върху кожата:

Lierac Exclusive Premium 50 мл – 210 лв

Невероятно щедър крем, който попълва кожните несъвършенства от първите нанасяния. Кожата се усеща комфортно, разкривайки нова мекота и блясък. Ден след ден, дълбоките бръчки изчезват, сякаш са изпълнени отвътре, а видът на мимическите бръчки видимо намалява. Вдъхновени от най-резултатните дерматологични процедури и хирургически техники, лаборатории Lierac представят иновационни филинг системи, които комбинират чиста хиалуронова киселина и B-Relaxor complex® (genisteine® + argireline®):
Чиста хиалуронова киселина – ефект на пълнител.
Genisteine® - изключително “попълващо” бръчките действие.
Argireline® - свойства, близки до тези на ботулиновия токсин по отношение на релаксиране на напрежението на мимическите мускули.
Рядък лукс на високоподхранващи и антиоксидантни екстракти от черни цветя: черна роза, черна орхидея и черен мак.

Противостареещ, уплътняващ крем Nuxuriance от Nuxe 50 мл – 94 лв

Обновената формула на крема е истинско постижение на лаборатория Nuxe за въздействие върху признаците на хормоналното стареене. Комбинацията от семена от араукария, растителни клетки от бакау и корен от мака в допълнение с тетрапептид има интензивно уплътняващо действие, коригира тена и възстановява блясъка. Йерихоновата роза, ливадината и растителните захари успокояват и хидратират кожата.

DermoDensifyer Eye&Lip Contour от Eucerin 15 мл – 35 лв

Специално създаден за грижа на зоната около очите и устните на кожа над 45 г., склонна към загуба на плътност и образуване на бръчки. Активната комбинация от Arctiin и Apiaceae-Peptides стимулира забавеното производство на колаген и придаващите плътност на кожата субстанции. Само след няколко седмици тънката и деликатна кожа около очите и устните става по-плътна и бръчките видимо намаляват. Специалните UV филтри предпазват кожата от преждевременно фотостареене.

Flavo-C серум 15 мл, 39 лв

Flavo C серията е ефективно и лесно приложимо средство за профилактика и лечение стареенето на кожата. Flavo C серум възобновява увредената от УВ-лъчи кожа.

Ревитализиращ серум концентрат за лице Anew Rejuvenate от Avon 30 мл – 32 лв

Резултатите от потребителско проучване показват, че мигновено след нанасянето на крема кожата изглежда свежа и отпочинала като след дълга ваканция. Само след 7 дни фините линии започват да се изпълват, тенът на лицето е по-равномерен, а порите незабележими. След 2 седмици бръчките са по-малко, а кожата изглежда много по-млада.

Diamonds Cellular Anti-Ageing Cream 50 мл – 39,90 лв

Изключително богат крем, който се прицелва в белезите на стареенето, за да разкрие по-млада кожа, която не се подчинява на времето. Съдържа комплексите Diamond Elixir™ и Eternal Beauty™, които правят кожата гладка и действат на клетъчно ниво за нейното обновяване. Отразяващи светлината пигменти придават естествен сияен блясък.

Крем за лице Nivea Visage Q10 Plus Light 50 мл – 19,90 лв

Новият крем за лице Q10 Plus Light е с двойно по-високо съдържание на Q10 и е подходящ за склонна към омазняване кожа. Новата формула има подмладяващ и матиращ ефект, а енергийният комплекс Q10 Plus Light ревитализира кожата и възстановява естествения й метаболизъм за изглаждане дори на дълбоките бръчки. Кремът съдържа и UV филтри (SPF 15) за предпазване на кожата от фотостареене. След четириседмична употреба бръчките са по-малко, кожата е по-гладка и стегната, а тенът – равномерен.