Моите красиви очи

Красивите очи са весели, изразителни и пълни с живот. За да ги запазим такива през годините, трябва да се грижим за тях. Да ги даряваме с нежност, но и да им прилагаме козметични трикове.

Очите се уморяват не само от продължително четене, писане или работа с компютър. Те се възпаляват или зачервяват и от външни дразнители – вятър, прах, тютюнев дим и много силна светлина.

Когато очите са възпалени или зачервени след безсъние, умора или употреба на неподходящ крем, помагат студените компреси. Напояват се два памучни тампона със специален лосион за очи от борова вода, с отвара от черен чай или студено прясно мляко. Отцеждат се леко между двете длани и се поставят за около 10 минути.

Работите на компютър, при лошо осветление, с коригиращи оптически очила? Резултат – очите ви са уморени. Охлаждането с кубче лед ги връща във форма. Обтриването на клепачите с кръгово движение освежава и стимулира оросяването.

Най-добрият лек срещу зачервени от плач очи е: слагате върху тях кръгчета от обелен картоф за 20-25 минути, след което измивате със студена вода. При подуване на клепачите след поток от сълзи се прилага масажът „лимфен дренаж“. Клепачите се масажират със средните пръсти, като се започва от средата на горния към външния ъгъл на очите. После се действа върху долния клепач по съшия начин. След това се прави масаж и на носа – от основата към върха. И се стараете да не пилеете сълзи излишно.

Подпухналите очи са лесно отстраним дефект, стига да не се касае за медицински проблем. След сутрешното ставане поставяме на клепачите компреси от памук, напоен със студени преварена вода или отвара от лайка. Държат се не повече от 5 минути. 

За избавяне от сините кръгове около очите помага компресът от 1 супена лъжица метличина, залята с половин литър вряща вода. Запарката се прецежда след 1 час и се правят компреси с нея за около 20 минути. В същото време пием по 100 г от течността по 4 пъти дневно.

Най-честите причини за торбички под очите са злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, стоенето в задимени посещения и недоспиването. Ако отоците са големи, причината може да бъде сърдечно, бъбречно или гинекологично заболяване и е необходим лекарски преглед. След изключване на някоя от тези диагнози, за да нямаме торбички под очите, трябва да си осигурим пълноценен сън и чист въздух. Освен това напълваме торбички от марля с градински чай, лайка, копър, очанка или листа от рози, топим ги в гореща вода за 2 минути, изцеждаме, охлаждаме и налагаме върху очите. На всеки 5 минути подновяваме потапянето в горещата вода и след няколко такива процедури завършваме със студен компрес.   
Веждите и миглите също се нуждаят от грижи.

Гримът в полза на красивите очи

Проблем: малки очи.
Решение: Не се използва тъмен молив за очертаване на ръбовете на клепачите, а се нанася тънка линия само по вътрешната им част. Поставят се няколко пласта спирала. Използват се сенки за очи в светли тонове, които уголемяват оптически очите.

Проблем: смъкнати клепачи.
Решение:
Тъй като долната част на клепачите не се вижда, сенките се нанасят само по ръбовете им и се изнасят към външните ъгли. Така не се размазват. Може да се нанесе и очна линия в тон с цвета на зениците.

Проблем: тънки мигли.
Решение: Преди да се постави спиралата, на миглите се нанася прозрачна или безцветна пудра. След това се поставят 2 пласта спирала.

Проблем: къси мигли. Решение: Удължават се оптически с очна линия от цветен молив или спирала в основата на миглите.

Очите – огледало на душата, прозорец към света!