Усмивка за милиони

Усмивката е най-доброто средство за общуване. Красивата усмивка е въпрос на талант и много грижи. А параметрите й са здравите, чисти и бели зъби, както и свежият дъх.

Усмихнатите хора изглеждат по-дружелюбни и излъчват позитивизъм. Общуването с тях е истинско удоволствие. Но грозните зъби и лошият дъх може да развалят всичко. Да разгледаме по-подробно начините за поддържане на блестяща усмивка:

Зъбите са красиви, когато са здрави, чисти и бели. Освен редовните посещения при стоматолог, какво друго може да направим за тях?

Редовно миене на зъбите

Зъбите се мият с въртеливи движения в отвесна посока – отгоре надолу за горната челюст и отдолу нагоре за долната. Започнете с измиване на кътниците отвътре и отвън, след това преминете към страничните зъби. Изплаквайте обилно няколко пъти. Постарайте се добре да масажирате и венците, за да ускорите кръвообращението. Цялата процедура продължава 3 минути.

Мийте зъбите си с четка със синтетичен косъм. Естественият е среда за задържане на микроби, които може да инфектират венците. Сменяйте четката на 2-3 месеца. След всяка употреба внимателно я измивайте. Съвременните четки за зъби създават среда, която пречи на развитието на микроорганизми и появата на пародонтоза. Пастата за зъби също е от значение. Внимателно четете съдържанието й и го съобразете с нуждите на вашите зъби. Не пестете от пастата, за да достигне навсякъде.

По всяко време трябва да разполагате и с копринен конец за зъби. Така ще си спестите неприятната гледка от остатъци храна между зъбите.

Избелване на зъбите

За да направите зъбите си по-бели, използвайте специалните пасти и в никакъв случай груб зъбен прах.

Има и още няколко хитри начина, приложими в домашни условия:

  • Топнете четката си за зъби последователно във вода, след това в кислородна вода и накрая в сол.
  • Смесете 3 супени лъжици сода с 2 супени лъжици сол. Използва се вместо зъбен прах.
  • За да имате бели и лъскави зъби, веднъж на две седмици ги търкайте с разтвор от няколко капки лимонов сок и половин чаена лъжичка сода бикарбонат.
  • Сместа от мед и сол също има добър избелващ ефект.
  • Не правете грешката да пиете топло мляко вечер, след като вече сте почистили зъбите си. Храната след измиването им е абсолютно забранена.

 

Зъбите и храненето

Една от главните причини за рушене на зъбите е неправилното хранене. Меките лепкави сладкиши (бонбони, шоколад, конфитюри), тестените изделия и подсладените напитки полепват по зъбите. Те създават благоприятна среда за бактериите и разрушават зъбния емайл.

Затова след хранене се старайте винаги да изяждате по някакъв пресен твърд плод или зеленчук: ябълка, пресен морков, маруля или стрък целина. Откажете се от подсладените напитки и ги заменете с натурални плодови сокове (прясно изцедени), с мляко или вода. Избягвайте много силните кафе и чай.

Свеж дъх

За да се убедите, че дъхът ви е свеж, плътно прикрийте устата и носа с ръка, бързо издишайте през устата и веднага вдишайте през носа. Неизмитите зъби не са единствената причина за лош дъх. Може да се дължи и на различни заболявания – на зъбите, на храносмилателната система, на синусите и др.
Смесете 1/4 чаша оцет, 1/4 чаша мед, 1/2 чаша вино, 1 ч.л. смлян карамфил и ги оставете да кипнат. След като отварата изстине, изплакнете с нея устата. Друго добро средство за поддържане на свеж дъх е розовата вода, както и настойките от мента и карамфил.

Любопитно за зъбите

Едно пълно съзъбие се състои от 32 зъба – 8 резци, 4 кучешки, 8 малки кътника и 12 големи кътника. Срещат се и аномалии на повече или по-малко зъби, но много често те са привидни. Понякога някои зъби остават в костта и не пробиват венеца. Има и хора, при които някои от млечните зъби не падат.  Според списание „Science Digest“ пък на съвременния човек са му достатъчни 24 зъба за пълноценно сдъвкване на храната.

В островното племе дусуни не си падат по белите зъби, а харесват черните. Затова от най-ранна възраст старателно мажат зъбите си със смола, за да почернеят.